Pròleg del llibre Gèneres Narratius

L'antologia Gèneres Narratius, editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC), recull les dverses obres finalistes i premiades en l'onzè concurs ARC de Microrelats, celebrat entre el novembre del 2020 i el maig del 2021

Diversos indicadors il·lustren un fet ben conegut i preocupant: la mala salut de ferro del català. La nostra llengua mil·lenària està perdent usuaris a les zones més urbanes i a les perifèries de les grans ciutats. Això ens hauria de fer reflexionar. Negar el dret a la comunicació en un idioma tan ric i obert com el nostre mereix molt més que un toc d’atenció. I dic «negar el dret» perquè els catalanoparlants massa sovint canviem d’idioma en un contraproduent gest de pretesa cortesia o educació. Cada vegada que ho fem, renunciem a transmetre alguns valors d’aquesta singular manera de viure, d’entendre i d’explicar el món, una idiosincràsia complexa i apassionant que s’estén de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, passant pel Carxe i l’Alguer.

Tanmateix, rere la imatge d’una llengua de resistència, el català amaga un univers d’universos. Artistes, poetes, contistes, narradors, articulistes i una infinitat de ments creadores han forjat un bagatge col·lectiu ingent en el context d’aquest idioma. D’aquí que m’hagi referit a la seva «mala salut de ferro». Al capdavall, allò que cap poder no pot destruir és la raó de ser de la nostra cultura, l’essència que ens defineix, la sonoritat eclèctica que ens agermana, el tresor de fonemes i grafies amb el qual ens expressem... en síntesi, una generosa porció de l’incalculable patrimoni immaterial de la Humanitat.

Això és el català, una llengua amb la qual ens relacionem milions de persones i que ha donat al món obres cabdals de tots els gèneres. Heus aquí per què resulta tan interessant la proposta que teniu a les mans. Es tracta de viatjar a través d’una acurada selecció de gèneres literaris: fantasia, terror, aventures, negre o criminal, eròtic, històric i ciència-ficció. Aquesta va ser la idea que l’Associació de Relataires en Català va posar en marxa a l’hora d’emprendre l’onzena edició del Concurs ARC de Microrelats. Val a dir que aquest certamen constitueix un dels principals projectes de l’entitat. De fet, haurà estat el més important d’aquest últim any, ja que, per motius diversos, no es va poder dur a terme la convocatòria del Llibre per a la Marató de TV3. I dit això, convé destacar que el certamen no seria possible sense la dedicació abnegada i desinteressada de totes les persones que hi treballen, des de la Comissió de Concursos de l’ARC fins als membres del Jurat i tothom qui ha fet possible aquesta compilació.

Sens dubte, la bona acollida per part dels participants demostra que, un any més, la idea ha estat molt ben rebuda. Us encoratjo a participar en la pròxima convocatòria del Concurs ARC de Microrelats i, per descomptat, ho faig amb el mateix èmfasi que us animo a llegir, o a rellegir, les obres d’aquesta exuberant antologia. Deixeu-vos portar per la creativitat d’uns microrelats enginyosos, absorbents i originals. Us ben asseguro que descobrireu nous mons. Al capdavall, si el català és un univers d’universos, res no us priva de trobar vida extraterrestre en aquest esplèndid tast de gèneres literaris.

Bona lectura!A 07/01/2022, no existeix, a les Biblioteques públiques, cap exemplar prestable del recull Gèneres Narratius. No obstant això, si fos del vostre interès, en podeu demanar un exemplar mitjançant el formulari Proposar una compra.

Des d'aquest apartat, podeu expressar opinions sobre la vostra visita en aquest lloc web, o comentar les obres o els textos que hagueu llegit. També podeu formular suggeriments o propostes de millora. Tots aquests comentaris seran visibles per a la resta d'internautes.